ergonomie

Bij Cornelis Oostburg staat u centraal! Met ons unieke bodyscan systeem meten wij nauwkeurig uw lichaamsbouw. Met deze informatie stellen we vervolgens de perfecte fiets samen. Rug- of zadelpijn en andere onnodige ongemakken zijn dan verleden tijd.

Het leveren van maatwerk, maakt het verschil. Dit is wat ons onderscheidt, ten opzichte van de concurrentie.

Fiets- en lichaamsmeting

In drie stappen naar de ideale fiets.

Een fiets die bij je past, is waar wij naar streven. Dankzij talrijke ervaringen en door het verkrijgen en geven van trainingen, zijn we uitgegroeid tot ergonomie specialisten waarvan er niet veel zijn in de fietsenbranche. Hiervoor moet je niet de fiets begrijpen, maar de mens. De fiets komt bij ons in een later stadium.

Het eerste wat wij moeten weten is welke lichaamsgeometrie u heeft. Er is een diversiteit aan merken en framegeometrie. Uw lichaam heeft ook een geometrie en dat moet gelijk zijn met de geometrie van de fiets. Dit heeft niets te maken met de framemaat. Beter gezegd, framematen bestaan niet. Ze zijn afgeleid van de hoogte van de zitbuis en zeggen niets over een verhouding. Daarom is het de meest onbetrouwbare buis om een maat te bepalen. Wij gaan u de stappen nader uitleggen.

Vaak hebben we te maken met diverse lichaamsklachten, zoals:

  • Rug-, nek- en schouderklachten;
  • Pijn aan de knieën, polsen en/of handen;
  • Zitbeenderen, stuitstaartbeen, schaambeen en prostaatklachten.

Voor veel van deze klachten zijn er oplossingen beschikbaar. Dat wil niet zeggen dat wij alles kunnen oplossen. Sommige problemen zijn van dien aard, dat wij alleen de klachten kunnen reduceren. Helemaal niet meer kunnen fietsen is ook geen optie.

Stap 1: fietsmeting, zithouding en afstelling

De meting

Eerst doen we een meting van het lichaam met Body Scanning CRM. De meting is belangrijk om inzicht te krijgen in uw lichaamsverhouding.

Uw lichaam wordt op vier punten gemeten

  • Lichaamslengte
  • Borstbeenhoogte
  • Bekkenkamhoogte
  • Vuisthoogte

Aan de hand van de vier gemeten punten, hebben wij nu inzicht op uw lichaamsgeometrie. Wat straks belangrijk is om de juiste geometrie van de fiets te kiezen. De juiste geometrie is het belangrijkste, niet de framemaat.

Eventuele klachten

Na de meting vragen wij u of er rug- of nekklachten zijn. De klachten nemen wij mee voor het bepalen van de juiste zithouding. U ziet welke vragen er gesteld worden. Er wordt ook gevraagd of er zadelklachten zijn. Een verkeerd zadel kan ook rugklachten veroorzaken. Maar daar komen we later op terug in het hoofdstuk zadelklachten.

Keuze fiets

Graag willen wij weten in welk soort fiets u geïnteresseerd bent. We passen dit toe in verschillende categorieën, zoals:

  • Stadsfiets/elektrische fiets
  • Trekkingfiets
  • Mountainbike
  • Racefiets

Keuze zithouding

Dan volgt de zitpositie. Er zijn verschillende zitposities mogelijk, afhankelijk van de fiets zelf waarop u wilt rijden en het door u gewenste rijgedrag. In de winkel zullen wij u daarin begeleiden. Naargelang de lichaamsklachten, bepalen ook de geprefereerde zitpositie.

© Cornelis Oostburg